800 400 900
/ infolinka zdarma po-pá 8-20h

Změna u daně z nabytí nemovitých věcí

Osvobození od daně z nabytí nemovitých věcí se až dosud týkalo výhradně užívaných nebo dokončených bytových jednotek v bytovém domě. Od 1.listopadu je ale vše jinak. Novela zákona povoluje osvobození od daně i u bytů v rodinných domech. (zdroj:viareality.cz)

Koho se změna dotkne

Kromě případů prvního úplatného nabytí k dokončené nebo užívané jednotce – bytě v bytovém domě, lze nově uplatnit stejný nárok i pro bytovou jednotku v domě rodinném. Umožňuje to novela zákonného opatření Senátu č.340/2013 Sb. o dani z nabytí nemovitých věcí.

Novela nabyla platnosti k datu 1.11.2019. Nabyvatelé nemovitostí, kterým vzniknou vlastnická práva 1.listopadu a později mohou tedy novelu využít. Pokud ovšem vlastnická práva k dokončené nebo užívané jednotce v rodinném domě vznikla do 31.října 2019 , osvobození uplatnit nelze. 

Shrnutí

Nově bude osvobozeno první úplatné nabytí vlastnického práva k dokončené nebo užívané bytové jednotce v rodinném domě, která:

K nabytí vlastnického práva k jednotce musí dojít v době 5 let ode dne dokončení nebo započetí užívání jednotky nebo jednotky změněné stavební úpravou, a to od toho dne, který nastane dříve.

Pokud řešíte prodej své nemovitosti a hledáte někoho, kdo Vás složitým procesem procede doslova za ručičku, vyberte si jednoho z našich makléřů a domluvte si nezávaznou schůzku, kde všechno detailně proberete.

Reference

Pan Konopásek mně zprostředkoval nákup chalupy v Českém ráji. Vše proběhlo rychle, hladce a bez nejmenších problémů. Jeho služby mohu vřele doporučit. J. Králíček, chalupář z Českého ráje

J. Králíček
pobočka

Touto cestou bychom chtěli poděkovat panu Kaplanovi za profesionální pomoc při prodeji našeho domu v Hradci Králové. Strávil s námi i velice času s hledáním nového bytu, je velice obětavý, snaživý a ohleduplný ke svým klientům. Moc mu děkujeme ... pokračování

Manželé Noskovi

Inzerujeme