800 400 900
/ infolinka zdarma po-pá 8-20h

Návrh na vklad do katastru nemovitostí výrazně podraží!

Za návrh na vklad do katastru nemovitostí si v roce 2020 výrazně připlatíme. Zdražení o celých 100% se dotkne všech zápisů, které je nutné udělat – přepis vlastnického práva, zápis nebo výmaz zástavního práva či věcného břemena a podobně.

Návrh na vklad do katastru nemovitostí o 100% zdraží díky šikovnosti

Úmysl na zdvojnásobení poplatku za návrh na vklad do katastru nemovitostí přiložilo ministerstvo financí dodatečně k návrhu o zvýšení spotřební daně. Vyhnulo se tedy velmi šikovně připomínkovému řízení a Poslanecká sněmovna ho schválila.

Kdy už bude návrh na vklad do katastru nemovitostí dražší?

Pokud vložíte návrh na vklad od 1.1.2020 do katastru nemovitostí, budete potřebovat už 2 kolky. Celkově tedy za návrh na vklad zaplatíte 2.000,- Kč.

Jaké je zdůvodnění pro zdražení návrhu na vklad?

Zvýšení poplatku za návrh na vklad vláda zdůvodňuje inflací, dále pak také zvýšením nákladů spojených s úředním úkonem, ale také novelou zákona o soukromém právu.

Proč je však navýšení o 100%, když inflace od roku 2012 nerostne nějak závratně.. to je otázka, na kterou si každý z nás dokáže odpovědět sám.

Ano, katastr nemovitostí obesílá všechny účastníky řízení doporučeným dopisem. A tyto náklady také neustále stoupají. Na druhou stranu v dnešní internetové době by to jistě šlo vymyslet úsporněji.

V rámci Evropy je poplatek za návrh na vklad do katastru nemovitostí stále mezi nejlevnějšími

Například Slováci zaplatí za návrh na vklad již nyní 1.700,- Kč. Pokud chtějí celou transakci urychlit, bude je to stát dokonce 6.800,- Kč. V Německu za zápis rodinného domu do katastru nemovitostí zapatíte zhruba 400 EUR (tedy 10.250,- Kč).

Stát si výběrem poplatků za návrh na vklad do katastru nemovitostí vydělal za rok 2018 zhruba 740 milionů korun. V roce 2020 to bude tedy o téměř 700 milionů víc.

Jak se návrh na vklad do katastru nemovitostí promítne do cen provizí?

Vzhledem k tomu, že realitní kancelář by tento poplatek za návrh na vklad měla mít zahrnutý již v rámci své provize, dá se očekávat i tlak na zvyšování právě provizí. Alespoň to může být dobrá záminka pro realitní kanceláře.

My tímto směrem neuvažujeme. Navíc klient vždy ještě před počátkem naší vzájemné spolupráce zná přesnou výši provize, kterou zaplatí až při úspěšném prodeji nemovitosti. A pak se může sám rozhodnout, zda jsme pro něj tím správným partnerem.

Pokud se chcete poradit o prodeji právě Vaší nemovitosti, vyberte si jednoho z našich makléřů, který se Vám bude osobně věnovat.

Reference

Dobrý den hledala jsem pronájem bytu v Broumově, náhodně jsem našla Vaši společnost a zástupce Vaší firmy p. Šraitr mi nabídl prohlídku několika bytů. Byt jsem si vybrala. S přístupem, ochotou a nasazením p. Šraitra jsem byla velmi s... pokračování

Jana Stará
pobočka

Vážená paní Vraná. Dovolte abych Vám poděkoval, za vaši pomoc při koupi Mlýna v Sázavě. Tak už to v životě chodí, když máte něco hezkého výhodně ke koupi, tak na to nemáte peníze. Párkrát jsem si myslel, že už to díky různ... pokračování

Ivo Kopecký, Sázava

Inzerujeme