800 400 900
/ infolinka zdarma po-pá 8-20h

Jak se vyvíjí ceny prodávaných nemovitostí?

Pokud prodáváte nebo se chystáte prodávat svoji nemovitost, chcete za ní získat určitě co největší obnos. A navíc jste možná zaslechli něco o tom, že ceny už nejsou takové. Je výhodné prodávat právě teď?

Pokud se alespoň částečně zajímáte o realitní trh, zřejmě Vás nepřekvapí informace, že realitní bublina z roku 2018 poněkud ubývá na své síle. Podle očekávání.

Píšeme o tom nejenom z vlastní zkušenosti ale také podle dostupných dat. Jako makléři samozřejmě vnímáme, že počet lidí, kteří mají zájem o prohlídku nabízeného domu nebo bytu je citelně nižší než byl ještě na přelomu roku. Z čeho to však vyplývá?

Nejprve pár statistik:

(zdroj: www.penize.cz)

Počet případů, kdy katastr nemovitostí v Praze zapsal změnu vlastníka za úplatu:

1. čtvrtletí 2018 6.877 převodů

1. čtvrtletí 2019 5.201 převodů

    úbytek 24,37%

S nákupem a prodejem nemovitosti úzce souvisí objem poskytnutých hypoték:

1. pololetí 2018 40.031 hypoték v celkovém objemu 85,34 mld Kč

1. pololetí 2019 29.775 hypoték v celkovém objemu 67,11 mld Kč

    úbytek 25% 

2 hlavní faktory ovlivňující trh s nemovitostmi

Podle našeho názoru je hlavním faktorem stále menšího zájmu o koupi nemovitosti jejich neustále vysoká cena. A jistě tomu nepřidává ani o, že je čím dál méně lidí, kteří splní přísnější podmínky bankovních ústavů pro získání hypotéky.

Méně bonitních zájemců + vysoká cena nemovitostí = nižší počet prodejů

Jak jednoduché, že? ;-)

Jak to bude dál?

Upřímně neočekáváme nějaké rapidní snížení cen nemovitostí. Ano, ceny asi budou postupně lehce klesat, ale v dlouhodobém horizontu bude hodnota nemovitostí stále vysoká.

Banky už však nyní zjišťují, že jim ubývají obchody a proto chystají opatření, která by zmírnila poněkud přísné posuzování žádostí o hypotéku.

 To je dobrá zpráva pro všechny prodávající, protože doba na prodej nemovitosti za vysokou cenu je oproti předchozím predikcím stále příznivá.

 

Pokud tedy uvažujete o prodeji své nemovitosti a chcete za ní získat maximální možnou cenu a přitom nechcete prodejem trávit hodiny svého volného času, stavte se na jedné z našich poboček nebo nám jednoduše napište či zavolejte.

Navrhneme pro Vás nezávazně ideální řešení a Vy se pak sami rozhodnete, zda je to pro Vás přijatelné.

 

Reference

Děkuji moc, paní Reichlová, za Váš profesionální přístup, za veškerý příkladný servis při prodeji mého pozemku, byl jsem maximálně spokojen jak s prodejem, tak s přípravou veškeré dokumentace i s přípravou samotného inzerátu a jeho prezentace, ... pokračování

Zdeněk Hanzlík
pobočka

Prodej mého rodinného domu v Týništi nad Orlicí byl pro mne velmi citlivou záležitostí. Paní Reichlová dokázala dotáhnout celou záležitost do zdárného konce, velmi mi pomohla. Děkuji. Mimo jiné odbourala i můj dříve spíše negativní postoj k rea... pokračování

Ing. Blanka Janáková

Inzerujeme