800 400 900
/ infolinka zdarma po-pá 8-20h

Jak významně se Vás dotkne AML zákon?

Realitní kancelář jako zprostředkovatel realitního obchodu má dle zákona 253/2008 Sb. Zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu (známého pod zkratkou AML zákon) nové povinnosti, které se významně dotknou obou smluvních stran - prodávajícího i kupujícího.

Povinnosti se netýkají pouze realitní kanceláře jako zprostředkovatele, ale také jako schovatele kupní ceny. Týká se to tedy také všech advokátů či notářů, u kterých by byla kupní cena uschována po dobu přepisu na katastru nemovitostí.

Na co se máte tedy připravit:

Zástupce realitní kanceláře/advokát/notář či jiná osoba vystupující jako schovatel má v určitých situacích povinnost oznámit FAÚ (finančně analytický úřad) klienta, u kterého má podezření, že se může jednat o tzv. "praní špinavých peněz". A klienta o tom nemusí vůbec informovat. V některých případech dokonce musí odmítnout poskytnout službu, pro kterou si klient přišel.

Za vše může Zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, který je tu sice už poměrně dlouho, ale díky neustále novým směrnicích přicházejícím z EU neustále zpřísňuje.

Hlavní povinnosti:

Osobní identifikace klienta - před poskytováním služeb je zprostředkovatel povinnen provést osobní identifikaci klienta na základě předložení průkazu totožnosti

Identifikace klienta a jeho kontrola - zprostředkovatel je povinnen vyžádat si od klienta doložení, jak přišel k penězům, za které chce koupit nemovitost

Pokud tedy některý z našich makléřů po Vás bude chtít ukázat občanský průkaz a bude se vyptávat, kde jste přišel ke všem penězům, tak to není z důvodu jeho vtíravé zvědavosti, ale protože mu to zkrátka nařizuje zákon.

Dále upozorňujeme naše klienty, aby veškeré finanční prostředky posílali ze svých účtů, které jsou registrovány na jejich jméno uvedené ve smlouvách. V opačném případě jsme povinni provést identifikace majitele účtu, ze kterého prostředky přišly.

Děkujeme za pochopení a za spolupráci. ;-)

 

Reference

Dobrý den, moc rád bych Vám tímto emailem poděkoval za ochotu a vstřícnost při realizaci prodeje bytu, který Vaše realitní kancelář prodávala. Vše bylo v naprostém pořádku, nemovitost byla prověřena bez jakýchkoli... pokračování

Roman Gult
pobočka

Vážený pane Konopásku, za úspěšné ukončení obchodního případu prodeje stavební lokality v Židněvsi Vám upřímně děkujeme. Současně oceňujeme Vaši velikou znalost realitního prostředí a Vaše odborné schopnosti, které jste v našem obcho... pokračování

Manželé Matouškovi

Inzerujeme