800 400 900
/ infolinka zdarma po-pá 8-20h

Bude potřeba k trvalému pobytu souhlas vlastníka?

Nájemce bytu se asi nově bude moci přihlásit k trvalému pobytu pouze se souhlasem vlastníka nemovitosti, v níž bydlí. Sněmovna novelu ODS o evidenci obyvatel podpořila a to i přes nesouhlas menšinové vlády hnutí ANO, který vyslovil ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Před dalším schválení normu projdenají sněmovní výbory.

Návrh má podle někdejšího ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) zabránit případům, kdy si nájemce proti vůli vlastníka do jeho domu či bytu přihlásí víc obyvatel, kteří se tam fakticky nezdržují. "Tím vznikají vlastníkům i jiným nájemcům komplikace, například v případě exekucí," uvedl Blažek. 

Návrh posiluje postavení vlastníků. Souhlas by neměl být nutný v případě příbuzných, manželů a registrovaných partnerů.

Podle zákona o evidenci obyvatel je vlastník o přihlášení informován a v případě, že s přihlášením k trvalému pobytu nesouhlasí a užívací právo občana k objektu zaniklo, může podat návrh na zrušení údaje o místě trvalého pobytu občana.

Podle našich zkušeností je ideální variantou udělit souhlas již v nájemní smlouvě. Jestli potřebujete pomoci s nájemní smlouvou, vyberte si z našich poboček tu Vám nejbližší.

Reference

Pan Konopásek mně zprostředkoval nákup chalupy v Českém ráji. Vše proběhlo rychle, hladce a bez nejmenších problémů. Jeho služby mohu vřele doporučit. J. Králíček, chalupář z Českého ráje

J. Králíček
pobočka

Také bych chtěla ještě touto cestou poděkovat PINK REALITY a hlavně Lukáši Hrdinovi, protože s realitním makléřem jako je on, jsem se dosud nesetkala. Mám zkušenosti s nákupem i prodejem prostřednictvím RK a musím říct, že Lukáš Hrdi... pokračování

Pavla Dvořáčková

Inzerujeme